Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Γεωπονίας πραγματοποιήθηκε μέσα στη σχολική χρονιά 2017-2018, στο χώρο του θερμοκηπίου, πείραμα μέτρησης της οξύτητας του ελαιόλαδου. Τη μέτρηση διεξήγαγαν οι εκπαιδευτικοί του Εργαστηρίου με ειδικό εξοπλισμό μέτρησης και με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών. Βιντεοσκοπήσαμε όλη την διαδικασία και παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μικρό αναμνηστικό κλιπ από το όλο πείραμα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ / youtube / ή απλά κλικ παρακάτω




Παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την μέτρηση (Οδηγίες διεξαγωγής πειράματος):

Η αρχή λειτουργίας της μεθόδου μέτρησης της οξύτητας του λαδιού στηρίζεται στην τιτλοδότηση με αλκάλι συγκεκριμένης συγκεντρώσεως, μέχρι ολικής εξουδετερώσεως της οξύτητας του ελαιολάδου. Η ακρίβεια της μεθόδου αυτής είναι 0,2 βαθμοί οξύτητας. Ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι ογκομετρικός σωλήνας, προχοϊδα, και αντιδραστήρια (διάλυμα αλκοόλης, δείκτης, διάλυμα υδροξειδίου του Νατρίου NaOH < 0,4 N) Η διαδικασία είναι η εξής: προσθέτουμε στον ογκομετρικό κύλινδρο λάδι μέχρι να καλύψει τη γραμμή των 5 ml. Στη συνέχεια προσθέτουμε στον ογκομετρικό κύλινδρο 5 ml διάλυμα αλκοόλης και δείκτη (μέχρι τη γραμμή των 10 ml ). Ανακινούμε καλά ώστε να διαλυθούν τα υπολείμματα του ελαίου στον ογκομετρικό κύλινδρο. Τιτλοδοτούμε με την προχοϊδα (με συνεχή ανακίνηση) με το διάλυμα του NaOH. Η ανάδευση πρέπει να είναι καλή και η αλλαγή του χρώματος σε όλη τη μάζα του υγρού. Ρίχνουμε ακόμη μερικές σταγόνες διάλυμα NaOH σιγά – σιγά μέσα στον ογκομετρικό κύλινδρο.

Η μέτρηση ολοκληρώνεται όταν αλλάξει το χρώμα του δείκτη από ανοικτό πράσινο σε ανοικτό κόκκινο. Η αλλαγή χρώματος πρέπει να παραμένει μετά από καλή ανάδευση. Αδειάζουμε τον ογκομετρικό κύλινδρο καλά από τα υπολείμματα του ελαίου και των αντιδραστηρίων. Πλένουμε καλά με νερό και υγρό σαπούνι και ξεβγάζουμε καλά με νερό (απιονισμένο αν είναι δυνατόν). Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας εσωτερικά και εξωτερικά. Για τον υπολογισμό της οξύτητας μετράμε με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, τα δέκατα του ml (γραμμές) του διαλύματος NaOH που καταναλώθηκαν από την πτώση της στάθμης στην προχοϊδα. Καταγράφουμε την ένδειξη. Για κάθε 1 ml διαλύματος NaOH που καταναλώθηκε αντιστοιχεί 2 βαθμοί οξύτητας. Άρα για κάθε 0,1 ml (δέκατο του ml) αντιστοιχούν 0,2 βαθμοί οξύτητας (ή 2 γραμμές). Έτσι, π.χ. αν καταγράφηκαν 0,5 ml τότε η οξύτητα είναι 1 βαθμός (10 γραμμές), ενώ αν καταναλώθηκαν 1,7 ml τότε η οξύτητα είναι 3,4 βαθμοί (3 βαθμοί και 4 γραμμές). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου